Galibi
Door: Iris
Blijf op de hoogte en volg Iris
01 September 2008 | Suriname, Paramaribo
Het is alweer maandag 1 september en ik zit hier alweer een ruime week. De tijd vliegt hier...er is zo veel te zien en te doen. Mijn eerste week is me erg goed bevallen. We hebben alles op het Surinaamse tempo gedaan en geloof mij maar...dat is héél rustig ;)
Afgelopen donderdag hebben manuel en ik besloten om voor dat we op stage zouden gaan nog een leuk tripje te maken.
Toevallig viel afgelopen weekend het Galibi beachfestival plaats. Het is een festival dat plaats vind op Galibi, Galibi bestaat uit 2 kleine dorpjes, erg primitief en leven daar vooral van de visserij en de galibi puntbroden ;) Iedere avond was er een dj en dan kwamen alle mensen flink dansen en drinken.
De weg er naar toe was al een hele belevenis, om 8 uur 's morgens vertrok er een busje met ongeveer een man of 10 richting Albina. Het was maar 143 kilometer maar daar zouden we ongeveer 3 uur over doen. De weg er naar toe begon voor mij vrij goed, over de mooie Suriname brug (erg indrukwekkend) en zo door allerlei dorpjes. Remy onze "gids"heeft me goed op de hoogte gehouden tijdens de reis, alles wat indrukwekkend was heeft hij me laten zien en zo ben ik natuurlijk een stuk wijzer geworden van de mensen en de culturen in Suriname. Het was werkelijk een gehobbel om er te komen, en op een gegeven moment werd ik toch ook een beetje misselijk..maar goed na een korte stop konden we weer verder want het was nu echt nog maar een stukje, alleen werd het gehobbel steeds erger. Eenmaal goed aangekomen in Albina moesten we met z'n allen in een bootje. Nu stond er nog een bootreis van ongeveer anderhalf uur op het programma. Bij het instappen vroeg de "kapitein" nog of ik een regenjas wilde hebben...geen idee waarom hij me dat vroeg want het was stralend weer namelijk. Onderweg naar Galibi werd het me dan toch duidelijk waar die regenjas goed voor was, verder op de rivier werd het water ook wilder en dat klotste dan zo de boot in..resultaat..kletsnat van een bootreis :D. Maar ja dat mocht de pret niet bederven. Ik had me al de hele dag verheugd op de aankomst n Galibi. Ik heb er zoveel verhalen over gelezen, over de gewldige dierentuin en galibi op zich. Bij aankomst in Galibi zijn we direct naar de hut toe gegaan. Dit waren werkelijk alleen een paar palen met een rieten dak erop. Echt hartstikke leuk. Direct begonnen met het ophangen van de klamboe, of nou ja ik Manuel heeft dat voor me gedaan..met zijn knopencombinatie kon er niks meer fout gaan..nou de volgende dag lag ik dus bijna op de grond..
Op donderdagavond zijn we ook nog Galibi rond gelopen. Langs het vrouwencetrum waar ze super mooie sieraden maken, richting Galibi Zoo. En eerlijk is eerlijk, het was echt super leuk. Het kost ons 5 srd dat is ongeveer 1,25 en bij aankomst werd je al begroet door de aapjes..via de aapjes richting slang..die werd ook te voorschijn gehaald..zéér spannend natuurlijk. Na een fotoreportage met de slang gingen we naar de luiaard..werkelijk wat is dat een cool beest. Hij werd uit het hok gehaald en sliep gewoon met zijn poten achter het hoofd verder. Maar goed ik zal jullie niet vervelen met het verhaal van de dierentuin, maar voor 1,25 hebben we toch genoeg spannende beestjes gezien. Die avond hebben we weinig gedaan, alleen maar in de hangmat gelegen en lekker geslapen. De volgende dag stond er weinig op het programma, dus lekker de hele dag geluierd in je hangmat. Zwemmen kon er maar een bepaald moment van de dag, alleen zodra het vloed was, anders was het er te gevaarlijk aangezien er veel roggen zwemmen en ik wilde niet eindigen zoals crocodile dundy..dus je kon pas vanaf een uur of 3 het water in, en 's nachts..en dat was echt heerlijk. Lekker afkoelen na een avondje stappen. de rest van de dagen waren niet echt spectaculair..iedere dag begon hetzelfde. Je werd wakker, ging ontbijten, je ging weer terug je hangmat in, lekker dutten, zwemmen, eten, slapen en dan gingen we naar het festival..En nu denken jullie..bah wat saai..maar het was echt heerlijk. Op zaterdagavond was het een speciale avond met verschillende optredens van artiesten uit Frans Guyana en de lokale bevolking. Het was super om te zien alleen duurde het een beetje lang. Tevens heb ik die avond kennis mogen maken met de Borgu, dit is Surinaamse rum. En 1 ding kan ik jullie vertellen, op een later tijdstip van de avond was die kennismaking niet meer zo leuk. Zijn vriend "de man met de hamer" kwam ook even langs en die vond mij niet zo aardig en dat heeft hij laten merken ook !!! En op dat moment is slapen in een hangmat echt niet leuk !!!! Maar ja het ws een geslaagd tripje en ik ben lekker uitgerust..Ik heb mijn eerste dag op de stage al erop zitten maar daar vertel ik jullie volgende week wel meer over. Want op dit moment valt er weinig over te vertellen. Verder wil ik iedereen bedanken voor de leuke reacties en krabbels die ik van iedereen ontvang. Het spijt me als de reacties iets langer duren, maar zelfs het internet gaat hier op een Surinaams tempo. Ik heb trouwens een ander telefoonnummer, waar jullie me op kunnen bereiken dat is: 0597-8734789, als jullie me willen bellen houdt er dan wel rekening mee dat het 5 uur tijdsverschil is, en als jullie me met een vaste lijn bellen kost het mij niks :D
Nou lieverds ik wens jullie een prettige week en ik hoop eind deze week weer een berichtje te kunnen plaatsen.
Ik mis jullie stiekem een beetje maar heb nog steeds een vakantie gevoel..dus kan er weinig over zeggen hihihi.
Een hele dikke kus voor jullie allemaal en we spreken elkaar gauw weer!!!
-xxx- Irripirri
01 September 2008 - 19:16
Monique Wijnen:
Heej iris,
GEWELDIG zeg, wat jij meemaakt!!
Genieten lijkt het me!!
Ik ben benieuwd naar de foto's!!!
Have fun and enjoy!!
Dikke kus!!! -
01 September 2008 - 20:05
Patricia, Diego Nysh:
FOTO'S FOTO'S FOTO'S
hahahaha wat spannend allemaal, je heb het naar je zin en daar gaat het om... trouwens wij missen jou ook....
doei en nog heel veel plezier, en stuur die zon nou hierheen..........
dikke kus van ons -
01 September 2008 - 20:50
Wen,Den En Mika!!:
SUPER!!! Geniet er maar lekker van...want voor je het weet zit je weer in ons koude kikkerlandje!!
Dikke kus Den wen en Mika! -
02 September 2008 - 07:20
Mir:
Hey zusje,
was leuk je gisteren weer eens gesproken te hebben. Jammer dat je de schildpadden bent misgelopen. Ben zoals iedereen benieuwd naar de foto's!!
kus Mir -
02 September 2008 - 08:21
Tessa:
hoi sjat wat een spannend verhaal en wat fijn dat het je zo goed bevalt ben stiekem een beetje jaloers zie je dat ze daar ook wel van een feestje houden precies wat je soms nodig hebt en vooral wat alcohol schat ik wens je nog heel veel plezier en je houd me op de hoogte hoe het met je gaat een hele dikke kus tessa -
02 September 2008 - 10:15
Lins:
dus iris, doet hange hange in de hangmat...hihi
nou man cool al die dieren.
geniet van deze mooie tijd en zorg dat je geheugenkaart van je camera, optijd weer leeg is voor nieuw beeldmatriaal.
kan je als je terug bent, onze kleine spruit vertellen over het grote suriname avontuur!!!
tot snel x lins -
02 September 2008 - 17:59
Nancy:
He iris,
Wow wat een te gekke foto's. Ik ben jaloers op jullie! En ben jij en Maan bruin zeg. Niet normaal! Geniet er lekker van en ik blijf je volgen!
Hier in Nederland is 't niet echt fantastisch weer. Tis echt stageweer haha!
Groetjes Nancy
PS de groeten aan Manuel -
02 September 2008 - 18:16
Leon En Wendy:
Ha die Iris!
Zo grappig om te lezen over jouw avonturen daar!
Leuk geschreven en mooie foto's! Geniet van je tijd daar en houd ons op de hoogte!!
03 September 2008 - 09:12
Nellie:
Iris,als ik je zie met die slang,lopen de rillingen over mijn lijf.
Voor de rest hartstikke leuk om je verhaal te lezen en de foto's te zien.
Heel veel plezier en dikke kus,
Nellie -
03 September 2008 - 17:02
Monique,rené,Noëlle:
Iris wat is het daar geweldig mooi en het enige dat ik kan zeggen is dat we jaloers op je zijn, het ziet uit als een paradijsje daar en dan zitten wij hier in ons koude kikkerlandje!! Bah...Maar we gunnen je dit van harte, dikke kus van ons 3 -
03 September 2008 - 19:12
Callie & Theo:
Ziet er allemaal geweldig uit, veel plezier.
Groetjes uit 't koude natte kikkerlandje
05 September 2008 - 06:45
Roschke:
Ha schoon zusje, ik moet me diep schamen. Kijk net pas voor de eerste keer op je eigen site. Maar ik ben diep onder de indruk. Sjiek wat je allemaal al hebt meegemaakt in zo´n korte tijd. Nu maar hopen dat de stage ook een beetje wil vlotten (maar dat komt vast wel goed). Zal zeker vaker kijken en ook af en toe wat van ons laten horen. Succes verder en héééééééél vééééééél plezier. SOKO, SOKO.
Kus van Lieke (en ook van mij en Nicole natuurlijk) -
05 September 2008 - 07:33
Lins:
hey coole foto's maaruh.. laat die enge slang maar daar als je naar huis komt.....
iek man niets voor mij...
x van ons -
05 September 2008 - 20:39
Saskia Oosterbos:
Hey Iris,
Wel ruig zeg. Ik hoop echt dat je van elk moment geniet want voor je het weet ga je weer terug naar het kikkerlandje!
xxx -
08 September 2008 - 12:18
Ingrid:
Fijn dat je 't zo naar je zin hebt. Geniet er maar van!! Ben benieuwd naar je stage-avonturen (tot nu toe)!
Groetjes, (tante) Ingrid (ik begrijp dat er nog een Ingrid in jouw kennissenkring zit dus daarom maar tante ... al zeg ik dat niet graag!) -
25 September 2008 - 15:21
Tessa:
hoi sjat ik zie dat je echt aan het genieten bent en wat word je al lekker bruin ik kwam je mams nog tegen ze zei ook al dat je het zo naar je zin hebt daar ben ik erg blij om een maand is al voorbij moet je zien hoe snel de tijd gaat als jij terug komt kan je meteen op de koffie komen dan zit ik lekker weer op groet gen hei ik mis je en een hele dikke kus en nog heel veel plezier en we spreken mekaar vlug weer xxxxxxx tessa -
15 Oktober 2008 - 08:22
Tessa:
hoi lieve sjat ik doe het maar even zo ik hoorde dat je ziek was en ff een dipje had ik hoop dat het nu weer beter met je gaat hier gaat alles goed het begint nu echt op te schieten dus ik kan je meteen ontvangen in het nieuwe huis en het zijn nog maar 10 weken het gaat toch best snel dat je weer op groet gen hei bent want iedereen begint je behoorlijk te missen en ik ook natuurlijk een super dikke kus en houd je goed en geniet van alle leuke dingen xxxx groetjes tessa